A novai plébánia hivatalos honlapja

Eltelt egy újabb esztendő, s ismét elérkezett a zalatárnoki Szentgyörgyhegy búcsúnapja. Az ünnep most már sajnos hagyományosnak mondható módon nagy esővel érkezett. A hegyi kápolnánál 10.45 órakor kezdődő szentmisén a rossz időjárási viszonyok ellenére is megjelent minden olyan zalatárnoki, illetve szentgyörhegyi szőlősgazda, aki ismeri és fontosnak tartja a szentírási részletet, melyet minden évben hallhatunk a búzaszentelési szertartás során is: „Kérjetek, és adatik nektek.” vagy ahogy az ének mondja: "Ha velünk az Úr áldása, nincs gondunk az aratásra". A hegyi búcsú alkalmával kérjük a hegyi gazdák egész éves munkájára az Úr áldását, hogy ősszel bőséges legyen a szőlőtő termése.

A szentgyörgyhegyi kápolna a hegyi gazdák kezdeményézésére, azok összefogásával épült meg az 1950-es évek közepén, Pesthy Sándor plébánossága idején. Ahogy azt a korabeli fénykép is bizonyítja, a kápolnában felállításra került a Fatimai Szent Szűz szobra, kinek emléknapját május 13-án ünnepeljük. Így tehát a kápolna is elkészültekor e szép ünnepnek állított emléket. Azt azonban még Zalatárnokon is kevesen tudják, hogy a kápolna valószínűsíthetően 1971-től nem a fatimai jelenésekre emlékeztet bennünket. A fatimai szobor ugyanis a későbbiekben lekerült a faluba, a Szent Anna plébániatemplomba, ahol ma is látható. Helyére új szobor érkezett a kápolna oltárára, a mögötte lévő falra pedig 1971-es évszámmal megjelölve egy falfestmény került: ezek az 1947. április 12-től május 30-ig több ízben is ismétlődő tre fontane-i ("Három forrás") Mária-jelenésekre emlékeztetnek bennünket, melyekben a korábban adventistaként a katolikus egyházat támadó többgyermekes családapa, Bruno Cornacchiola részesült. A jelenésekben kapott tanítások hatására Bruno a május 16-i jelenést követő napon hivatalosan visszatért a katolikus egyházba.

A tre fontanei barlang ma egyike a leglátogatottabb kegyhelyeknek Olaszországban. A hagyomány szerint itt fejezték le Szent Pál apostolt, akinek feje a földre leesve tovább görgött. Ahol feje a földet érintette, ott fakadt a három forrás.Tre Fontane kegyhelye kb. 10 km távolságra fekszik Róma központjától, a Via Laurentia és a Via Ardeatina között.

A jelenésekben látott fehér ruhát, világoszöld fátyolt és rózsaszín övet viselő, kezében Bibliát tartó szép hölgy, a „kinyilatkoztatásbeli Szûz” tisztelete magyar földön is él. Szobra áll Érd-Tuszkulánum templomában, tiszteletét ápolják Vácott, Hévizen, Jászberényben, s neki állít emléket Zalatárnokon a szentgyörgyegyi kápolna is.

A "kinyilatkoztatásbeli Szûz" jelenése ma is igen fontos, időszerű üzenetet hordoz számunkra: arra figyelmeztet, hogy nem mindegy, hogyan él az ember. Meg kell térnie, meg kell változnia ahhoz, hogy megmeneküljön. Tre Fontaneban komoly figyelmeztetést kapott az emberiség arra, hogy meg kell erõsödnie hitben, reményben és szeretetben.

A szentmiséről készült képek a Galériában!

A Szentgyörgyhegy és Tre Fontane kapcsolata

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.