A novai plébánia hivatalos honlapja

Őrizzük meg a hagyományainkat, mert aki a múltját elveszti, annak jövője sem lesz - fogalmazott Kovács Gyula erdész, a 2009-es esztendő zalai embere a novai gyümölcsöskertnek az avatóján.

A novai plébánia udvarán helyet kapott kert egyedülálló, mert bár hasonló kezdeményezések vannak, de olyan génbankot, amely nemcsak több, mint száz oltványt, de komplett leírást is tartalmaz azok anyanövényeiről, eddig sehol sem alakítottak ki - mondta az ötletgazda Együtt Sikeres Nováért Egyesület elnöke, Ruzsics Milán.

A kertet és annak létrehozását V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is méltatta, s többek között arra is kitért, hogy miközben megismertük a kivit és a mangót, elfeledtük a vérkörte ízét és a birsalma illatát. Az államtitkár szerint a vidék olyan élettér, amelyhez értékes kultúra kötődik. A kertet dr. Veres András megyés püspök szentelte meg.

Forrás: zalaihirlap.hu

Képösszeállítás a Galériában

A 2011. június 24-én pénteken megtartott kertavató ünnepséget 17.00 órai kezdettel a dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök úr által bemutatott ünnepi szentmise nyitotta meg Keresztelő Szent János főünnepén. A szentmisén koncelebrált Kondákor Gyula lenti esperes; a kert egyik ötletadója, Nova korábbi plébánosa Tóth Tibor; és a jelenlegi novai plébános Tóth András atya. A püspök úr homiliájában kitért Keresztelő Szent János küldetésének jelentőségére. Szent Jánoshoz hasonlóan valamennyien küldetéssel jövünk a világra, melyet legjobb tudásunk és adottságaink szerint, de az Úrtól el nem távolodva kell megvalósítanunk. E küldetés egyik szép példája a most átadásra kerülő kert, mely nem jöhetett volna létre az egyéni és közösségi áldozatvállalás nélkül. 

Az ünnepi szentmise után került sor első alkalommal az Együtt Sikeres Nováért Egyesület által alapított emlékplakett átadására, melyet a néhány éve elhunyt, községünkért, községünk sportjáért sokat fáradozott Domján József nyert el. A plakettet az elhunyt özvegye vette át az egyesület elnökétől, Weilandné Egyed Katalintól. 

Az ünnepség a közben elállt esőnek köszönhetően - a korábbi terveknek megfelelően - a plébánia udvarán folytatódott. Itt meghallgathattuk a szakmai vezető, Kovács Gyula pórszombati erdész, majd V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár úr ünnepi beszédét. Ezután dr. Veres András püspök úr megáldotta a kertet, majd Pintér László országgyülési képviselő úr átvágta a nemzeti szinű szalagot. Közben meghallgathattunk két gyönyörű népdalcsokrot Szekeres Júlia lenti vendég előadó és a helyi Göcsej Szíve Dalkör, továbbá Vass Albert '13 almafa' cimű rövid történetét Sipos Valéria, valamint Vaska Miklós nyugalmazott novai iskolaigazgató ez alkalomra írt költeményét Fitos Regina előadásában.      

Ahogy az ünnepi beszédekben is elhangzott a kert létrehozása egy első lépcsőfok, egy út kezdete, melyet a közösségnek végig kell járnia küldetésének, a fajták továbbörökítésének megvalósításához. Ez azonban csak a közösségi szellem továbbélésével valósítható meg úgy, hogy eközben nem szabad elfelejtkeztünk a lényegről sem: mindent amink van, amire képesek vagyunk mennyei Atyánktól kaptuk - ezekértt Tőle el nem távolodva hálát kell mondanunk, nem szabad visszaélnünk velük, képességeinkhez mérten jóra kell törekednünk! 

 

"Megkötöm magamat, Isten kötelével, Megkötöm szívemet ország igéjével.
Szabadságom Uram, Néked visszaadom, Csak a szeretetre formáld át tudatom.

Magamat megkötni nehéz nekem Uram, Segítő kéz nélkül nehéz járnom utam.
Atyám, erősítsd meg testvéred a hitben, Életem példázza: szeretet az Isten!

Megkötöm magamat, baráti kötéllel, Testvéri közösség tartós erejével.
Testvér, ha eloldnám kettős kötelékem, Szembesíts magammal, légy felelős értem!"

 

Isten áldásával!
Uram, ki fent az eget lakod,
Földön a természetet alkotod,
És kenyerünket a nyárral adod
Fáinkat gyümölcsökkel megáldod!
Tehozzád száll ezért csendes imánk,
Kérünk, óh, urunk, hallgass most reánk!
Virág szépítse a fák ágait,
Sok gyümölcsöt érleljen mindegyik!
Madárdal hangozzék a lombok között,
Vidáman az égi teremtőhöz!
A levelek közt szellő suhogjon,
Csüggedőknek jóra, reményt adjon!
Vihar ne pusztítsa kertnek fáit,
Isten keze vigyázza, sokáig!
Ezért kérjük az évekre megadva
Benned bízva, szavunkra hallgatva.
És köszönet a kert létrehozóknak,
A hasznot adó embertársunknak.
Értéket adtak Nova falunak,
Érdekeset, tanulni vágyóknak!

Vaska Miklós/ Nova, 2011

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.