A novai plébánia hivatalos honlapja

Az Úrnapja az egyházi év egyik legnagyobb ünnepe, amikor az Oltáriszentséget ünnepeljük. Teljes neve: Az Úr Testének és Vérének ünnepe. Pünkösdvasárnap után két héttel tartjuk. Az 1263-ban történt híres bolsenai eucharisztikus csodához kapcsolódik. Az Apostolfejedelem sírjához zarándokló cseh pap nem messze Rómától szentmisét mutatott be a bolsenai Szent Krisztina templomban. Az átváltoztatás pillanatában kétségek gyötörték afelől, hogy a kenyér és a bor valóban Krisztus testévé és vérévé válik-e. Ekkor a pap megdöbbenve vette észre, hogy a megtört ostyából vércseppek hullottak a korporáléra. IV. Orbán pápa hirdette ki Úrnapja ünnepét az 1264. szeptember 8-án kelt Transiturus bullával.

A szentmisében az "átváltoztatástól" kezdve Jézus teste és vére jelen van a kenyér és a bor "színében". Ez a jelenlét megmarad, ezért őrizzük a Szentostyát a Tabernákulumban, és az örökmécs jelzi, hogy Jézus itt van velünk. Az Oltáriszentségben jelenlévő Jézusnak térdhajtással adunk tiszteletet.

Általános szokás a körmenet és a sok virágdísz: az úrnapja idejére már teljes virágdíszbe öltözteti a tavaszt vagy a kora nyarat a természet. Az úrnapi körmenettel Magyarországon és másutt is összeforrt a virágszőnyegek, a falusi virágsátrak, a virágokkal díszített oltárok képe. A körmeneten Magyarországon más országoktól eltérően négy stáció van: négy oltárt állítanak, amelyet a pappal és az Oltáriszentséggel végjárnak a hívek. Az úrnapi körmenetnek saját liturgiája van. A stációknál evangéliumot olvasnak és a pap az égtájak felé áldást oszt.

Plébániánk területén az ünnepről szentmisékben emlékeztünk meg: így tettünk szombat este előesti szentmise formájában Szentkozmadombján, majd az ünnep napján reggel Mikekarácsonyfán, délelőtt Nován és délután Szilvágyon változó számú hívővel...

Az elmúlt években már hagyományosnak mondható módon Zalatárnokon a szentmise végén megtartottuk az Úrnapi körmenetet is kicsik és nagyok örömére. Még a legkisebb gyermek is örömmel hintette a virágszirmokat az Oltáriszentséget körülhordozó menet elején haladva.

Képösszeállítás a Galériában!

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.