A novai plébánia hivatalos honlapja

A Petrikeresztúri Amatőr Színjátszók előadásában harmadik alkalommal láthatták az érdeklődők Szörényi Levente-Bródy János Boldizsár Miklós Ezredforduló c. drámája alapján írt nagy sikerű rockoperáját, az ’István, a király’-t. A vendégszereplésre a jogtulajdonos Zikkurat Színpadi Ügynökség engedélyével Tófej polgármesterének meghívására került sor 2011. augusztus 13-án 19.30 órai kezdettel a község Szent Család templomának udvarán. Az előadást a házigazda Horváth Zoltán polgármester úr valamint Bognár István plébános úr rövid köszöntő szavait követően Gérczei Mónika, Petrikeresztúr község polgármesterének ünnepi beszéde előzte meg.

Maga a templom és a templomkert, valamint a templom oldalában felépített két színpad (István és Koppány vára), a korhű díszítés és a saját készítésű jelmezek, az előadás egész tartamában lobogó fáklyák által keltett táncoló árnyak, a főszereplők és a kar éneke, valamint a kicsik és nagyok előadást kísérő táncai felidézték államalapító nagy királyunk házasságkötését, Géza fejedelem temetését, István és a trónkövetelő Koppány vezér egymással való küzdelmét, valamint a koronázást.

A darabot előadó kis közösség – ahogy azt a névválasztás is jelzi – amatőr, mindenféle zenei és színészi képzettség nélküli fiatalokból, örökifjakból áll, akik az élet legkülönbözőbb helyein próbálják megélni egyszerű, mindennapi életüket, próbálnak felülkerekedni a nehézségeken, igyekszenek megvalósítani álmaikat, s mindeközben közösségépítő és -megtartó módon hódolnak kedves időtöltésüknek, mely a zene, az ének és a tánc.

Az elmúlt évhez hasonlóan a címszereplőt Pálfi Tibor, Koppány vezért Gérczei Béla, Rékát és Gizellát Németh Zsófia és Németh Eszter, Saroltot Pálfi Tiborné, Laborc és Torda kettős szerepét Szilágyi András, Asztrik püspök szerepét a darab megvalósításának ötletét adó Szili Ernő novai (korábban petrikeresztúri) kántor énekelte a két hűséges zalatárnoki ministráns (Baki Valentin és Baki Florentin) kíséretében, míg a csábító asszonyokat Györfi Zoltánné, Szilágyi Lászlóné és Takács Gézáné, a regősöket pedig Gérczei Mónika polgármester, a táncokat is betanító és az előadást koordináló gellénházi pedagógus, egyszemélyben a petrikeresztúri művelődési ház munkatársa Lóránt Emília valamint Vörös Andrea alakította. Az előadás technikai hátterének kitűnő biztosításáért a hangosítást végző gellénházi Pirzsók Lászlónak és Balogh Szilárdnak, illetve a fénytechnikát kezelő petrikeresztúri Takó Lászlónak tartozunk köszönettel. Szívből köszönjük a hálás közönségtől kapott elismerő tapsot, továbbá a tófeji önkormányzat meghívását, segítségnyújtását és az előadást követő vendéglátását!

Az idei évben a színjátszók egy mindenkit megpróbáló, nagy felelősséget jelentő feladat előtt álltak: most először kerülhetett sor a darab idegenben való előadására, s az előadási engedély utolsó percekben való kézhez kapása következtében csupán két hét felkészülési idővel. Az előadás mindezen akadályok ellenére nagy sikert aratott a több száz néző részéről, köszönhetően a szereplők és a vendéglátók közösségbe vetett hitének, melyért hatalmas köszönettel tartozunk! Már szent királyunk is felismerte annak idején, hogy az erős állam, erős, fejlődőképes közösség alapfeltétele két pillér megléte: a civil közösség és az egyház. E két pillér egymást erősítheti, de gyengítheti is. Cél mindenkor a két pillér kölcsönös együttműködése. Ha ez megbomlik, a közösség „félkarú óriás” lesz, ahol a megmaradó pillér felelőssége sokszorosára értékelődik a talpon maradni akaró közösség életében. Petrikeresztúron ezt a szerepet töltik be közösségformáló erővel a Színjátszók. A bemutatott darab már 2009-ben alcímként választott – Huzsvár László délvidéki katolikus püspöktől kölcsönzött - jelmondata is ezt üzeni számunkra:

„Mi magunk vagyunk Szent István király öröksége!”

Nova, 2011. augusztus 14.
Szili Ernő
 

További képek a Galériában!

Újabb képek találhatók Tófej község honlapján!

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.