A novai plébánia hivatalos honlapja

Az elmúlt években Szentkozmadombja község hagyománytisztelő és –ápoló közössége az önkormányzat vezetésével sorra újíttatja fel a faluban fellelhető útszéli kőkereszteket. Így tették ezt idén is, amikor újjá varázsoltatták adományokra támaszkodva a község 5., Kovácsék háza előtt álló keresztjét. A kereszt hivatalos átadására és megszentelésére 2011. szeptember 17-én, szombaton este került sor.

A programot 17.00 órakor a kultúrházban kialakított miséző helyen Tóth András novai plébános a község lakóiért bemutatott szentmisével nyitotta meg.

 

Ezt követte a felújított kőkeresztnél tartott ünnepség. Káli Lajos polgármester köszönetet mondott a támogatóknak, bemutatta a felújított keresztet, s jelezte, hogy az Önkormányzat feltett szándéka a még hátralévő 6. kereszt rendbehozatala, melyhez további támogatást kért. Az átadott kőkereszt, s a vele szemben kialakított pihenőhely a községet Zalaegerszeggel összekötő új „Keresztek útja” turista útvonal utolsó állomásává lépett elő e nappal. Kissné Katona Valéria, a Zala Megyei Természetbarát Szövetség titkára beszédében ismertette az útvonal jelentőségét: több kistelepülést érintve bemutatja a zalai-, göcseji tájegység néprajzi értékeit, természeti szépségeit. A kialakított kék kereszt jelzés összeköti a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát Zalaegerszeggel. A Szövetség tagjai e nap járták először végig az útvonalat, s gyalog, illetve az utolsó kilométereken szekérrel érkeztek az avató ünnepségre.

A beszédeket követően Tóth András plébános úr megszentelte a felújított keresztet és az újonnan létrehozott pihenőhelyet. Az ünnepség keretében meghallgathattuk egy szép verset Révész Erzsébet előadásában, majd a falu "kis hegedűse" oktatójával hegedűn előadta az „A keresztfához megyek” c. népéneket és az „Ave Maria”-t. Végül megtekinthettük a zalaegerszegi Albatros tánckar előadását. A programot közös vacsora zárta a kultúrházban.

Az avató ünnepség Szent Kereszt felmagasztalása ünnepének (szeptember 14.) hetében került megtartásra, mely különösen felhívja a figyelmet az Úr Jézus Krisztus szeretetáldozatára: "Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy mindaz, aki benne hisz el ne vesszen, hanem örökké éljen." (Jn 3,16 ). A Kovácsék háza előtt álló megszépült kőkereszt is erre hívja fel az előtte elhaladók, lakosok, túrázók figyelmét. A keresztről jusson eszünkbe e gondolat, melyet egyik szép katolikus énekünk így fogalmaz meg:

Királyi zászló jár elöl, - Keresztfa titka tündököl.
Melyen az élet halni szállt, - S megtörte holta a halált.

Kegyetlen lándzsa verte át - Gonosz vasával oldalát.
S mely szennyet, vétket eltörölt, - Belőle víz és vér ömölt.

Az ősi jóslat itt betelt, - Mit a hű Dávid énekelt.
„Az Úr, halljátok, nemzetek: - Kereszten trónol köztetek.”

 

Nova, 2011. szeptember 21. - Szili Ernő

Képek a Galériában!

További cikkek a Zalai Hírlap Online-on: cikk1, cikk2

Az ünnepségről az Egyházmegye honlapján

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.