A novai plébánia hivatalos honlapja

Tisztelt keresztény testvérünk!

Tárgy:Egyházközségi hozzájárulás (egyházadó).

 

            Kedves testvérünk, mint azt te is jól tudod Egyházközségünk az egyházközségi hozzájárulásból és a persely adományokból tartja fenn magát más bevételi forrás híján. Ebből gazdálkodva kell minden kiadást (templom, plébánia) finanszíroznunk.

Az egyházközségi hozzájárulás mértéke plébániánkon évi 2500 Forint, kereső személyenként (melyen változtatni nem is kívánunk), ami nem nagy összeg, hiszen máshol ennél lényegesen több támogatást kérnek, jellemzően a személy éves bevételének 1%-át, vagy egy bizonyos minimális összeget, pl. van ahol 5000 Ft-ot. Fentieket azonban egyházközségünk nem látja ésszerűnek: a mai súlyos társadalmi, gazdasági helyzetben nem kívánjuk jobban tetézni a testvérek amúgy is nehéz terheit.

Sajnálatos módon nagyon sok keresztény, magát egyházunkhoz, plébániánkhoz tartozónak valló testvérünk nem adja támogatását. Ezért bizonyos esetekben arra kényszerülünk, hogy visszamenőleg 5 év megfizetését kérjük, hiszen az igazságosság ezt megköveteli, bármennyire kellemetlen is számunkra ez. Az egyházközség fenntartása sosem lesz olcsóbb, az egyre növekvő terheket pedig a rendszeresen egyházközségi támogatásukat nyújtó, szentmisék látogatásakor perselypénzt adományozó, vagy munkát végző személyek, családok száma kevés. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy az egyre fogyatkozó papság miatti folyamatos átszervezések során hosszú távon csak az a plébánia, egyházközség maradhat fenn, mely saját magát biztonsággal fenn is tudja tartani.

Jelen levelünkkel arra szeretnénk buzdítani a kedves testvéreket, hogy próbálják meg rendezni egyházközségi hozzájárulásukat. Ha bizonyos okok miatt nehézségbe ütközne a fent említett összeg befizetése, akkor azt meg lehet beszélni, akár részletekben is lehet rendezni. Egyházközségünk rugalmas, kínál megoldási lehetőségeket, de ehhez kommunikációra van szükség.

Megértésedet szívből köszönjük!

Nova, 2013. augusztus 30.

Imádságos szeretettel:

 

Tóth András                                                                                      Szili László

Plébános                                                                    Egyházközségi Képviselőtestület elnöke

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.