A novai plébánia hivatalos honlapja

Ma 2024. április 23., kedd, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

KATOLIKUS HÁZASSÁG

Az életre szóló házasság két felnőtt ember (férfi és nő) legnagyobb története. Hogy hogyan írják ezt a történetet (Istennel vagy Isten nélkül), a két szereplőn múlik.

Esküvőre jelentkezni legalább 5 hónappal korábban szükséges az időpont-egyeztetés és a jegyesekkel történő felkészítő beszélgetések miatt. Esküvő előtt 3 hónappal kell beszerezni a frissen keltezett keresztlevelet azoknak, akiket nem az esküvű helyének plébániáján kereszteltek. Amennyiben a jegyesek közül egyik sem az esküvő helye plébániája területén lakik, a tényleges lakóhely szerinti plébániától kell kérni házassági elbocsátót.

A tanúk részére (amennyiben katolikusok) az ő tényleges lakóhelyük szerinti plébániáról kell igazolást hozni, hogy az egyházi esküvőnél vállalhatják ezt a tisztséget. (A tényleges lakóhely nem mindig egyezik meg a lakcímkártya tartalmával!)

A házasságkötés feltétele, hogy legalább a házasulandók egyike katolikus legyen, mindketten örök hűséget fogadva kívánják elkötelezni magukat egymásnak, nem záják ki a gyermekáldást, és nem kötöttek korábban érvényes házasságot senkivel.

Ökumenikus esketés. Ha a felek egyike katolikus, a másik pedig nem katolikus, lehetőség van arra, hogy a házasságkötésnél mindkét felekezet lelkésze jelen legyen akár katolikus templomban, akár nem katolikus templomban történik a szertartás. Ha az esketés nem katolikus templomban, de katolikus pap jelenlétében történik, a házasság érvényességéhez szükséges a megyéspüspök engedélye, amelynek beszerzéséről a plébános gondoskodik.

Katolikus és meg nem keresztelt személy házasságkötése. Ha a felek egyike katolikus, a másik pedig nincs megkeresztelve, a házasság érvényességéhez szükséges a megyéspüspök engedélye, amelynek beszerzéséről a plébános gondoskodik.

Házasságrendezés. Szeretettel ajánljuk fel segítségünket azon katolikus személyek felé, akik csupán polgári házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek, hogy kapcsolatukat rendezzék és egyházilag érvényes házasságban éljenek. A házasságrendezés történhet csupán adminiszratív úton (azaz templomi szertartás nélkül) vagy egyszerű templomi szertartás keretében.

Tudni kell, hogy az érvényes egyházi házasságban nem élő felek folyamatosan a bűn állapotában élnek. Ezért az együttélésben vagy csupán polgári házasságban élők addig nem részesülhetnek a szentségek vételében, ameddig egyházilag nem rendezik a házasságukat, hiszen nem képesek a szentgyónásukat érvényesen elvégezni. A házasság egyházi rendezéséhez nem szükséges esetlegesen még egy "lakodalmat" tartani. Elég a pár és két tanú jelenléte is.

Letölthető dokumentum: Jegyeslap (doc)

 

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.