A novai plébánia hivatalos honlapja

Plébániánk novai képviselőtestületi tagjai hagyományteremtő módon új közösségi programot indítottak útjára 2014 januárjában. A program keretében 2014. január 25-én szombaton délután vendégül láttuk Nova község azon jellemzően idősebb tagjait, akik évek óta a rózsafüzér társulat tagjaként imával járulnak hozzá plébániánk lelki életéhez.

2014. február 16-án vasárnap hasonló módon került a plébánia épület megújult közösségi helyiségében megrendezésre a novai templom takarítóinak találkozója. A találkozót Szili László gellénházi hittanár, plébániánk világi elnöke nyitotta meg köszöntésével az alábbiak szerint:

„Szeretnék nagy szeretettel köszönteni mindenkit az egyházközségi képviselőtestület nevében. Arra gondoltunk, hogy egy ilyen kis összejövetellel próbáljuk kifejezni a hálánkat és megbecsülésünket azoknak, akik már hosszú ideje vállalták templomunk takarítását

A mostani időben, amikor egyre többen elfordulnak az Istentől és a templomtól nagy szó, hogy van itt egy csapat, akik elvállalják a takarítást, míg más helyeken fizetett takarítókat alkalmaznak. Ez egy nagyszerű dolog, úgy gondolom!

Néhány gondolatot szeretnék mondani a templomról, hogy miért is olyan fontos számunkra, keresztény emberek számára.

Vitathatatlan dolog, hogy van egy nagyon szép műemlék templomunk, amit évente nagyon sok látogató felkeres. Vitathatatlan értéke, de számunkra, keresztények számára fontosabb dolog a funkciója, amit betölt ez a templom. Azt szokták mondani, hogy a templom az Istennek a háza. Maximálisan megállja a helyét ez a kijelentés annak ellenére, amit Pál apostol is mond, hogy az Isten mindenütt jelen van, benne élünk, mozgunk és vagyunk. Mert az Oltáriszentségben az Úr Jézus valóságos módon jelen van.

A másik dolog, amiért nagyon fontos, hogy az Oltáriszentségen kívül még számos szentség létezik, amit a templomon belül szolgáltatnak ki. Ezek a szentségek – s ezt úgy magyarázom a gyermekeknek is – olyanok mint egy ajtó, mely összeköti ezt a világot az örökkévalósággal. Egy érintkezési pont, ahol minden szentség vételekor a jó Istennel találkozhatunk, s minden egyes ilyen pillanat számunkra egy kegyelmi pillanat, hisz a keresztény ember tudja, hogy saját erejéből képtelen eljutni az üdvösségre, kell a jó Isten kegyelme és segítsége.

Az utolsó dolog, amit még érdemes megemlíteni az pedig az, hogy a találkozás helye a templom. Nemcsak az Istennel, hanem a többi emberrel való találkozásnak a helyszíne is, és egy olyan hely, ahol a közösség együtt fejezheti ki a háromszemélyű egy Istenbe vetett hitét, együtt imádkozhat. Úgy is meg lehet fogalmazni, hogy a templom az egy olyan hely, ahol az ember ünnepel. Minden egyes szentmise, minden egyes szentségvétel egy ünnep. Az ünnepnek meg kell teremteni a megfelelő körülményeket, s ehhez szorosan hozzátartozik a templom takarítása, díszítése is.

Még egyszer szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vesz a templom díszítésében és takarításában. Kívánom, hogy a jó isten százszorosan fizesse meg mindenkinek az áldozatos munkáját! Tudom, hogy ezzel a „vatikáni valutával” már mindenkinek tele van a padlása, nekem is, de ezt mindenki bátran gyűjtögetheti, mert ez egyszer egy nagyon nagy érték lesz!”

A jelenlévők a programot rövid közös imádkozást követően vendéglátással és jó hangulatú kötetlen beszélgetéssel folytatták, mely reményeink szerint a kis csapatot még inkább összekovácsolta.

KÉPÖSSZEÁLLÍTÁS A GALÉRIÁBAN
 

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.