A novai plébánia hivatalos honlapja

2014. március 14-én délután 16.00 órai kezdettel került sor Nován a hagyományos módon hősi emlékműnél megredezett március 15-i megemlékezsére. A megemlékezést a község IKSZT-vezetője, Kovács Zsófia szervezte és vezette - a jelenlévők a novai óvodások és iskolások rövíd műsora mellett a novai Göcsej Szíve Dalkör által előadott darabokat (Kormorán: "A költő visszatér" és "Isten újja megérintett") hallgathatott meg.

Ünnepi beszédet Kovács Zsófia és Tóth András plébános úr mondott, majd az ünnepség végén az Önkormányzat, az Óvoda és az Iskola képviseletében koszorúzásra került sor.

"Tisztelt ünneplők!

Ma, amikor az 1848. március 15-i eseményekre, és a márciusi ifjakra emlékezünk, érdemes elgondolkodnunk Wass Albert szavain. „Csak a vér s a nyelv tudja összetartani az embereket s a közös múlt emléke. Ha ez megszűnik, fölbomlik a világ.”

A hazaszeretet az iránt az ország iránt való érzelmi kötődés, ahol élünk, ahol megszülettünk. Ennek az érzésnek meg kell jelennie tetteinkben, viselkedésünkben és szavainkban. A hősisség a hazaszeretet tettbeli megnyilvánulása, és a haza érdekében végzett önzetlen cselekvés. A magyar irodalomban szinte minden költőnek, írónak született olyan műve, melyekben ezek az érzelmek állnak a középpontban.

Költőink, bármely korszakban alkottak is, mind felismerték a hazaszeretet fontosságát, hogy milyen lényeges az ember számára a közösséghez való tartozás. Napjainkban a hazaszeretet és a hősiesség elvesztette igazi értékét. Az emberekből hiányzik az összetartás és a hagyományok tisztelete, pedig ezek tartanak össze minden nemzetet.

Ünnepeink megtartásával éppen ezen értékeket kívánjuk ismét középpontba állítani. Érdemes tudatosítanunk magunkban: fontos a hazaszeretet, a közös múlt, a közös nyelv tisztelete, szeretete. Ezek olyan értékek, melyekre vigyáznunk kell, melyeket lényeges megőriznünk.

Nagy nemzeti elődeinkhez hasonlóan mi is szeressük hazánkat! Legyen fontos mindig a hazánk, a népünk!"

(Tóth András plébános úr megemlékező beszéde)

 

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.