A novai plébánia hivatalos honlapja

Az egyházmegye közösségei minden évben szorongó szívvel várják a szombathelyi papszentelés napját, hisz ekkor kerül átadásra az érintett lelkipásztoroknak a jellemzően augusztus 1-től érvényes diszpozíció, kerülnek kihirdetésre az áthelyezések. Így történt ez 2014. június 21-én, szombaton is, amikor is a közzétételben plébániánk közössége az alábbi sorokat olvashatta:

„Majnek Antal munkácsi megyéspüspök kérésére, a kárpátaljai magyar misszióba, három éves időtartamra Tóth András novai plébánost delegálja a főpásztor. … Kiss György zalaegerszegi börtönlelkész – felmentve eddigi megbízatásából – a novai Nagyboldogasszony Plébánia plébániai kormányzója lesz.”

 

András atya novai búcsúmiséjére július 27-én, vasárnap került sor. A szentmise végén András atyát az egyházközség, a novai templomba járók köszöntötték. Vörös Bianka verset mondott, majd miután átadta a virágcsokrot, az egyházközség nemrég megválasztott új világi elnöke, Varga Jenőné Márta köszöntő szavai hangzottak el:

 

„Kedves András atya!

Négy évvel ezelőtt, amikor első miséd alkalmával itt köszöntöttünk a templomban egy kis izgalom is volt mindenkiben. Neked ez volt akkor az első plébánosi helyed, s nem tudtuk, hogy fogod majd vezetni a több filiából álló egyházközséget. De úgy gondolom, hogy te ezt nagyszerűen megoldottad! Közvetlen, barátságos emberként jó kapcsolatot alakítottál ki a hívekkel és a gyermekekkel. Nagy gonddal és felelősséggel ápoltad a rád bízott egyházi vagyont, a templomokat. Kívánjuk, hogy az új helyeden is érezd jól magad, és ugyanilyen felelősséggel, szeretettel hirdesd Isten igéjét az ott lévő híveknek is. Köszönjük a miséken példásan bemutatott szentbeszédeket, és köszönjük az egyházi szertartásokat is! Kívánjuk, hogy az új helyeden érezd ugyanígy jól magad! Fogadd a templomba járó hívek ajándékát, használd olyan szeretettel, mint amilyen szeretettel adjuk ezt neked. A jó Isten adjon neked erőt, egészséget az előtted álló feladatok elvégzéséhez! Az Isten áldjon meg András atya!”

 

Az egyházközség ajándékát Vörös Béláné adta át: fehér stóla, egyik felén a magyar címerrel, másik felén Szent István király ajánlja fel koronáját a Boldogságos Szűz Máriának.

Ezután Molnár Ferencné egyházközségi képviselő Hernyék képviseletében köszönte meg az atya munkáját.

Végül Nova község polgármestere, Lendvai Jenőné méltatta András atyát és adta át az Önkormányzat ajándékát e szavakkal:

 

„Kedves András atya! Én pedig az önkormányzat nevében szeretném megköszönni az elmúlt években a hívek és az önkormányzat irányába tanúsított szeretetteljes munkádat, a közösségért végzett tevékenységedet, hiszen valahány alkalommal hívtunk önkormányzati, közösségi rendezvényre mindig nagy lelkesedéssel jöttél. Ezt szeretném neked megköszönni és szeretnék emlékül átadni egy olyan emléket, ami – bízom benne – mindig nagyon sok szeretettel fog községünkre, novaiakra és a településre emlékeztetni. Engedd meg, hogy a Zarándok cimű kötetből egy idézetet felolvassak: „Ne akard levágni az utat, hanem úgy menj rajta végig, hogy minden cselekedetedtől szilárdabb legyen a talaj és szebb legyen a táj!” Fogadd nagyon sok szeretettel ezt a kis ajándékot, és kívánom, hogy életed új állomásán a siker, szeretet kísérje utad és nagyon jó egészséget kívánunk neked!”

 

A köszöntések után Gubinecz Ákos előadásában hallgatgattuk meg Mozart Csillagok aranya című szívhez szóló dalát.

 

András atya utolsó elbocsátó áldására a kórusból az énekével szentmisét végigkísérő novai Göcsej Szíve Dalkör válaszolt:

 

„Áldjon meg téged szent Atyaúristen, áldjon meg téged kegyes Fiúisten! Áldjon meg, áldjon Szentlélek Úristen, háromszemélyű igaz, örök Isten!”

 

Isten áldjon András atya!

 

KÉPEK A GALÉRIÁBAN

 

Szili Ernő

Képek: Szalay Cecília

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.