A novai plébánia hivatalos honlapja

Ma 2024. április 28., vasárnap, Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

A templom eredeti barokk orgonája 1787-ből, Jetter János Jakab kőszegi mester műhelyéből került ki. Az 1970-es évek végétől leromlott állapota miatt teljesen használhatatlan hangszer teljes restaurálására, felújítására 2018-2019-ben  nyílt lehetőség. Az Emberi Erőforrások Minisztérium pályázata 15 millió forintot biztosított erre a célra, amit a község önkormányzata 1,2 millió Forinttal egészített ki. Az orgona szekrényének szakszerű, gondos helyreállítását a budapesti farestaurátor, Baracza Szabolcs végezte kollégáival. Az eredeti, I. világháborúban, 1918-ban elvitt ónsípokat helyettesítő horganysípok tönkrementek, helyükre új ónsípok kerültek, melyeket a Gyergyószentmiklóson működő Vox Humana orgonaépítő és alkatrészgyártó műhely gyártott le. A sípok behelyezését és hangolását a Soproni Orgonaépítő Kkt. munkatársai, Szabó András és Szarka György végezte el nagy szakértelemmel. Az orgona ünnepélyes megáldására a 2019. július 12-én 18.00 órakor kezdődő szentmise keretében került sor, mely főcelebránsa Császár István püspöki helynök volt, a szentmisén részt vettek a lenti esperesi kerület ráérő lelkipásztorai. A zalatárnoki Baki Florentin zenei szolgálatával bemutatott szentmisét a zalaegerszegi Dankos Attila orgonaművész orgonakoncertje követte. Az évek óta hiányzó novai ministránsok helyett a lickóvadamosi Tóth Tamás segédkezett.

Az orgona jellemzői: 1 manuálos (4 oktáv hangterjedelmű), a lábpedál 1,5 oktávos, a 6 (főmű) +1 (pedálmű) = 7 regiszteres, 2 segédeszközzel rendelkezik.  

 

 

A hagyományos sípos orgonát 1994-től egy koncertek adására is alkalmas elektromos Johannus Wesley Allegro orgona helyettesítettei, mely a nagy európai orgonák digitálisan mintavételezett hangkészletével dolgozott. Az orgona jellemzői: 2 manuál (5 oktáv hangterjedelmű), 11 (Great) +10 (Swell) +8 (Bass) = 29 regiszter, a lábpedál hangterjedelme 2,5 oktáv, beépített MIDI rendszerrel, és 15 további beállításokat, kapcsolásokat lehetővé tevő segédeszközzel rendelkezik. Sajnos az orgona hangrendszere 2022 decemberére meghibásodott, és várhatóan sikertelen javítási lehetősége miatt a plébánia 2023 végén véglegesen kivonta a használatból.

 

 

A plébánia, köszönhetően Baki Florentin kántor kezdeményezésének, 2023-ban új orgona beszerzését indította meg. Az új 3 manuálos JOHANNUS STUDIO 350 típusú orgonát 2023. december 18-án, a III. Adventi vasárnapon tartott templomi koncert keretében Nagy Tamás plébános szentelte fel.

 

A JOHANNUS ötletes technológiájának köszönhetően a digitális orgona és a síporgona közötti különbség alig észrevehető a Studio 350-ben. Ez elsősorban a kiváló minőségű hangzásnak köszönhető, amelyet a Johannus minden nap tökéletesíteni szeretne. Még az ínyencek sem tudják megkülönböztetni az autentikus orgonahangokat digitális orgona hangjaitól. A hang tisztasága és hitelessége minden hangszínben hallható, a kifejlesztett új technológiának köszönhetően. A Studio 350 37 regiszterrel rendelkezik. A variációs lehetőségek azonban sokkal szélesebbek. Például minden regisztert négy különböző stílusban lehet játszani. A romantikus stílusban a Rohrflute 8' egészen másként hangzik, mint amikor történelmi stílusban játsszák. A Bachot játszók talán a barokk stílust választják, míg a szimfonikus stílus jobban illik Widor kompozícióihoz. A Studio 350 12 egyedi hangzást módosító programmal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az összes elképzelhető akusztikai lehetőség hozzáadását az orgonajátékhoz. Az orgonista az egyik pillanatban egy rusztikus kis kápolnában képzelheti el magát, a másikban pedig egy történelmi katedrális orgonájánál ül. Négy különböző minta stílus és 12 hangszín program közül választhat, a Studio 350 orgonák és helyszínek egész sorát hozva el. A Studio 350 konzol modern dizájnja elegáns és kompakt. A Studio 350 négy vonzó színben kapható: Light Riverside, Black North Wood, Nautilus Teak és Wengé. Friss, modern dizájnja alkalmassá teszi minden belső térbe. Mivel kevés helyet foglal, az orgona kisebb helyiségekben is elhelyezhető.

Az orgona főbb jellemzői: 3 manuál (5 oktáv hangterjedelmű) + pedál (2,5 oktávos egyenes pedálsor): 11 (Great) +10 (Swell) +9 (Choir) +7 (Bass) = 37 regiszter; beépített 4 csatornás MIDI rendszer; OrangeCore 4 nyelvű operációs rendszer digitális kijelzővel (angol/holland/német/francia); 6+3 további beállításokat, kapcsolásokat lehetővé tevő segédeszközk. A 12 egyéni hangzásszabályozást biztosító orgona 2.1-es DEA hangvezérlése 5 hangszórót képes megszólaltatni 2 darab 80W-os teljes tartományú, és 1 darab 170W-os basszus erősítőjével, de fülhallgatóval, illetve AUX külső eszköz be/kimenettel is használható.

 

 

 

ELNEVEZÉS

JOHANNUS WESLEY ALLEGRO (1993)

(1 millió Ft)

JOHANNUS STUDIO 350

(2023 dec.)

(3,5 m Ft)

SÍPOS ORGONA (1787)

(rest. 16 millió Ft)

ACCESSORIES - ESZKÖZÖK

SWELL – GREAT

GREAT – PEDAL

SWELL – PEDAL

SWELL – CHOIR

CHOIR – GREAT

CHOIR – PEDAL

TREMULANT GREAT

TREMULANT SWELL

TREMULANT CHOIR

TREMULANT BALANT

CHORUS

MANUAL BASS

ALT. VOICES

PITCH / TRANSPOSER  %

VOLUME CATHEDRAL %

VOLUME PEDAL %

BALANCE (SWELL – GREAT ) %

PEDÁL KOPPLUNG

HANGERŐPEDÁL

FIX REGISZTRÁCIÓ

● (7)

● (8)

PROGRAMOZHATÓ REGISZTRÁCIÓ

● (7)

● (8)

BEÉPÍTETT MIDI-RENDSZER

HANGKÉSZLET

● (4)

Romantikus, Szimfonikus, Barokk,  Történelmi

BEMUTATÓ DARABOK

TEMPERAMENTUMOK

● (11)

JOHANNUS MENÜ (DIGITÁLIS)

● (4 nyelvű:    angol / holland / német / francia)

PEDAL - PEDÁLMŰ

HANGTERJEDELEM

2,5 oktáv

2,5 oktáv

1,5 oktáv

DOUBLE BASS 16’

PRINCIPAL 16’

SUBBASS 16’

OCTAVE BASS 8’

GEDACKT 8’

CHORALLBASS 4’

CONTRA TRUMPET 16’

OPEN FLUTE 2’

BOMBARDE 16’

TRUMPET 8’

APERTA BASS 8’

GREAT - FŐMŰ

HANGTERJEDELEM

5 oktáv

5 oktáv

4 oktáv

QUINTATION 16’

BOURDON 16’

COPPEL 8’

DIAPASON 8’

PRINCIPAL 8’

ROHRFLUTE 8’

GAMBA 8’

OCTAVE 4’

OPEN FLUTE 4’

PRINCIPAL 4’

TWELFTH 2 2/3’

QUINST 1 1/3’

SUPEROCTAVE 2’

OCTAVE 2’

CORNET IV

MIXTURE IV

MIXTURE V

TRUMPET 8’

SWELL - REDŐNYMŰ

HANGTERJEDELEM

5 oktáv

5 oktáv

DIAPASON 8’

STOPPED FLUTE 8’

VIOLA 8’

VIOLA di GAMBA 8’

CELESTE 8’

VOX CELESTE 8’

ROHRFLUTE 4’

KOPPELFUTE 4’

PRINCIPAL 4’

FLUTE TWELFTH 2 2/3’

WALDFLUTE 2’

SCHARFF III

TIERCE 1 3/5’

CROMORNE 16’

FAGOTTO 16’

OBOE 8’

CHOIR - FELSŐMŰ

BOURDON 8’

FLUTE 4’

NAZARD 2 2/3’

FLUTE 2’

TIERCE 1 3/5’

LARIGOT 1 1/3’

SIFFLUTE 1’

MIXTURE III

CROMORNE 8’

SZÓLÓ REGISZTER

PAN FLUTE

TRUMPET

 

 

 

 

 

 

Képgaléria elérhető itt!

 

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.