A novai plébánia hivatalos honlapja

Ma 2024. április 28., vasárnap, Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

 

Kedves Olvasó!

 

Az elmúlt időszakban többekkel folytatott beszélgetés során kiderült, hogy nem ismert azon ok, mely miatt 2022. június elején, pontosan 35 év novai kántori szolgálatot kellett (ideiglenesen?) feladnom. Való igaz, hogy a hívek tájékoztatásában tudtommal ez nem került publikálásra. Alábbiakban szeretném pótolni.

 

A négy megye munkáját koordináló, civil foglalkozásomban 2019. végétől amúgy is folyamatos heti túlterhelést követően elengedhetetlen hétvégi, éjszakai pihenés az elmúlt hetekben vagy lehetséges, vagy nem…  június ez utóbbival kezdődött…

 

 

 

A pandémia miatti kihagyást követően Nován ismételten megnyílt a központban, majdnem házunkkal szemben található vendéglátóegység… Félreértés ne essék, magával ez utóbbival nem lenne gond, hisz mindenkinek joga van a szórakozáshoz, megélhetéshez, bizonyos keretek és betartandó szabályrendszer között… ám tisztelet a kivételnek elfelejtettek az emberek viselkedni… és persze a digitális világban már az órát sem ismerik… mindez észlelhető egyes munkanapokon (amikor legutóbb 23 óra után már az alkalmazott is könyörög, hogy „fejezzétek be, menjetek már haza”), és hétvégi napokon… No persze nem mindig, véletlenszerűen, éppen kik vannak jelen. Ilyenkor pihenés helyett zárt ablak mellett is lehet értesülni akár éjfélt vagy hajnali 1 órát követően is a falut érintő fontos dolgokról, politikai, és sporthírekről, életeseményekről, persze nem akármilyen körítéssel … mindez a templom tövében…

 

A június első két vasárnapjára virradó éjszakai állapotoknak köszönhetően a szentmiséken megjelenni nem tudtam, szerencsére a szomszéd faluból akadt helyettesítő, akit csak köszönet illethet.

 

Néhány napos józan, a lehetséges megoldási lehetőségeket is figyelembe vevő átgondolást követően jeleztem atyának: úgy tartom becsületesnek - ha már fentiek miatt garantálni a vasárnapi jelenlétet nem tudom, támogatásra megfelelő jogosultság hiányában nem számíthatok, és a helyettesítőtől sem várható el a rendelkezésre állás (vagy menni kell Novára, vagy nem, mely csak éjszaka dől el), és közben egyik vagy másik család hozzátartozójáért énekes misét kell mondani, vagy éppen például a község életében elsőáldozás (június 19-én) van, - a szolgálatot éppen a közösség érdekében, a viszonyok rendeződéséig felfüggesztem és átadom a feladatot.

 

A 35 évre visszatekintve sok szépet sikerült megélni: a faluban élő nagyon sok család ünnepein (elsőáldozás, bérmálás, esküvő) vettem tevékenyen részt, vagy épp a hozzátartozót kísértem utolsó útjára, máskor a falu hírnevét öregbítettük rádió-, vagy televízióközvetítések alkalmával. De ez elmúlt, elfelejtődött, az emberek pedig megváltoztak, és nem tudják hol a határ, fel sem fogva saját közösségük ellenségeivé váltak  – tisztelet az egyre kevesebb kivételnek. Megértést kérve kívánok mindenkinek a továbbiakban is szép perceket, ünnepi alkalmakat, a gondviselés pedig remélhetően majd mindent elrendez és méltányol.

 

Szili Ernő, Nova

 

 

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.