A novai plébánia hivatalos honlapja

Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

altZala megye középső részén a Cserta-patak közelében fekszik. A Cserta észak-déli vonalú völgye itt vágja el a Göcsej dombvidékét a Zalai dombság középső részeitől. A jellegzetes göcseji falvakhoz tartozó község a Cserta jobb partján terül el. Északról Zalaegerszeg-Nagylengyel, délről pedig Nova felől közelíthető meg. A község a Lenti kistérséghez tartozik. A település több évtizeden át közigazgatásilag Novához tratozott. A rendszerváltás után különvált, jelenleg Mikekarácsonyfával és Kustánszeggel alkot Körjegyzőséget, mely központja Kustánszeg.

A terület vadban gazdag, ezért a vadászok által gyakran és szívesen látogatott, elsősorban a falun kívül épített vadászházban van sok vendég, köztük külföldiek is. A korszerű vadgazdálkodásnak köszönhetően a vadászat jelentős bevételt jelent. Az erdő apróvadban és hatalmas agancskoronát viselő szarvasokban gazdag.

A község a Barla vagy Barlabás családtól nyerte elnevezését. 1306-ban Barlabáshyda néven fordul elő. 1308-ban a Jurle és Zolok nemzetségieké volt, kik eladták. 1322-ben a Jurle nemességbeli Béri Róza utódai a türjei egyháznak visszaadják. 1353-ban Kavásy Miklósé és fiaié volt. Barlahida első említése 1394-ből való: Barlahyda. Jelentése: Egy Barla nevű ember birtokán vezetett át híd a Cserta-patakon. A XV. század során sokszor cserélt gazdát, illetve sokat vitázott a környező településekkel, így komolyabb fejlődés nem volt tapasztalható ebben az időszakban. A könnyen elérhető települést a törökök sokszor megtámadták a XVI. században, így 1600-ra már teljesen elpusztult.

Az 1750-es években szlovének telepítették be ismét Barlahidát, azonban a XIX. század közepére átvették a magyar szokásokat, illetve a magyar nyelvet. Az 1950-es években az addig elzárt településről sokan vándoroltak el, így lakosságszáma a harmadára esett vissza. Az apró település életében egyre jelentősebb a falusi turizmus.

altLakóinak száma 141 (2008. január 1. adat szerint), ennek 51,3%-a katolikus, 10%-a református, 31.3%-a evangélikus.

A községben egy templom található, mely a református és evangélikus egyház közös használatában áll. A település katolikus lakossága saját templommal nem rendelkezik. A Katolikus egyház Pehm (Mindszenty) József (1892-1975.) zalaegerszegi plébánosi évei alatt - az oromzaton feltüntetett évszám szerint 1936-ban - épített itt iskolakápolnát. Azokban az 1920-30-as évtizedekben, amikor Pehm József irányítása alatt 9 új plébániatemplom és 7 plébániaház, 9 ideiglenes miséző hely, 11 ideiglenes plébánialak és 12 iskola épült fel Zalaegerszeg térségében.

A Mindszenty-féle iskolakápolnát külön megegyezés alapján Barlahida Önkormányzata és a katolikus egyház közösen használja: az épület egyik felében a Hivatal, míg másik felében a voltaképpeni iskolakápolna található.

Misézőhely: az iskolakápolna épületében (8948 Barlahida, Iskola út 2.)

Búcsúnapja: Szentháromság vasárnapja.

Szentségimádási napja: -

Szentmisék rendje: Szentmisék a csupán néhány fős látogatottság miatt csak Húsvétkor, Szentháromság vasárnapján és Karácsonykor vannak.


alt alt alt alt

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.