A novai plébánia hivatalos honlapja

Ma 2024. április 26., péntek, Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.

altZalatárnok a Göcsej déli részén helyezkedik el. A településen áthalad a 75-ös másodrendű főút, amely Lenti és a Balaton környékének összeköttetését biztosítja.

Zalatárnok első említése 1408-ból való. Birtokosai ekkor a Bothkák voltak.

A 16. században feltételezhetően egy komolyabb egyházi létesítmény, kolostor, is működött az 1572-ben mezővárosi jogokat szerzett településen, amely birtokosai közt ekkor már a Bánffy család is feltűnt. 1576-ban a törökök óriási pusztítást hajtottak végre Tárnokon, így szinte teljesen elnéptelenedett.

A 17. század elején Bothka Ferenc török fogságba esett, és kiváltására a zalatárnoki birtokot Nádasdy Ferencnek adták el. A település lakosai a lenti várnak adóztak és annak szállítottak fát. 1690 után a helyzet lassan konszolidálódott, és lassú fejlődés jellemezte a telepüst.

1737-től birtokosok a Deákok is a településen, akik nagyban hozzájárultak Zalatárnok gazdasági gyarapodásához. 1754-ben új temploma épült, és önálló plébániát is kapott. A faluban sok nemesi család élt, de a jobbágyok mellett zsidó kereskedők is laktak.

A 19. század során a Széchenyi és a Patai család majorságot hozott létre a falu határában.

A településen nevelkedett maga Deák Ferenc is, akit a Sibrik Erzsébetet gyászoló apa tragikus szülést követően rögvest az itt élő rokonhoz Deák Józsefhez adott. Deák csak édesapja halálát követően 1808-ban őt és fél éves korában került vissza családjához, az árván maradt testvérekhez Kehidára.

altA település mezőgazdasági jellege a 20. században is megmaradt. És mivel mind Zalaegerszeg, mind Lenti elég messze található a falutól, sok iparban dolgozó az elköltözést választotta az ingázás helyett. Így mára a falu lakossága lecsökkent, és kedvezőtlen utcaszerkezete miatt az infrastrukturális fejlesztések is lassan mentek végbe.

A település a rendszerváltástól a Gellénháza központú körjegyzőség tagja, majd innét kiválva Oroklán, Vakola községekkel önálló körjegyzőséget alkot jelenleg is.

Zalatárnok nevezetességei közé tartozik 500 éves római katolikus temploma, melynek bejáratánál a település világháborús áldozatainak tablója, alatta pedig Deák Ferenc kriptája látható. A településen született 1744-ben Kelemen Imre jogtudós, akinek mellszobra az iskola épülete előtt látható.

A települést egyházilag 1992-től Tófej, 1994-től  Nova plébánia látta el. Veres András szombathelyi püspök intézkedésére 2007. augusztus 1-től megszűnt plébániai státusa, s a novai plébánia fíliája lett a hozzá tartozó településekkel - Szentkozmadombja, Oroklán, Vakola - együtt.

Búcsúnapja: Szent Annának, a Boldogságos Szűz Mária édesanyjának ünnepét (július 26.) követő vasárnap

Hegyi búcsú napja: május 3. vasárnapján, a Szentgyörgyhegyi kápolnánál

Szentségimádási napja: június 14.

Szentmisék rendje: vasár- és ünnepnapokon 10.45 órakor, hét közben szerdán este nyáron 19.00, télen 17.00 órakor.


 

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.