A novai plébánia hivatalos honlapja

2010. június 4-én, az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződésre – vagy ahogy másként hívják – békediktátumra emlékezett az ország, annak 90. évfordulóján. Községünk is méltóképp emlékezett e gyászos napra.

A község önkormányzatának szervezésében felújításra került a „régi iskola” épülete előtt álló világháborús, hősi emlékmű, melyen az évfordulóra emlékeztető, új márványtábla is elhelyezésre került. Az ünnepség délután 18.00 órakor kezdődött. A községben működő általános iskola alsós diákjainak műsora után ünnepi beszédet mondott Tüske Tamás, az iskola megbízott vezetője, majd Lendvai Jenőné polgármester. Mindketten kitértek beszédükben arra a fájdalomra, mérhetetlen veszteségre, melyet a szerződés eredményezett: mintegy 3,3 millió magyar rekedt kívül az új magyar állam határain. A most élőknek ápolniuk kell e gyászos esemény emlékét, s arra törekedni, hogy a jövőben az országhatárokon átnyúló kapcsolatokban a magyarság egységes maradjon. E törekvés első fontos lépcsőfoka a parlament által már megszavazott kettős állampolgárság megadása.

A beszédeket követően került sor az új márványtábla leleplezésére. A táblát Tóth Tibor novai plébános áldotta meg. Az ünnepség végeztével a program a plébániatemplomban szentmisével folytatódott, melyet a magyarságért, hazánkért, hazánk és az egész világ békéjéért ajánlottunk fel a magyar szentekhez és legfőbb pátrónánkhoz, a Magyarok Nagyasszonyához folyamodva:

„Ősapáink nyomdokain járunk,
Csak Te maradj a mi sziklavárunk,
Magyar szentek: István, Imre, László,
Az imátok legyen fennen hangzó.

Ne hagyjatok ínségünkben minket,
Hű pátrónánk, árva nemzetünket,
Bajunkat, ha szűz szemeid látják,
Terítsd ránk oltalmadnak palástját.”

 

Képösszeállításunk a Galériában

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.