A novai plébánia hivatalos honlapja

Csendült fel az ének a novai Nagyboldogasszony Plébániatemplomban a 2010. július 25-i ünnepi szentmise végén. E szentmisében köszönt el a közösségtől szeretett lelkipásztora, Tóth Tibor atya. Tibor atya 7 év nova-zalatárnoki szolgálat után új állomáshelyre, Felsőszölnökre kerül augusztus 1-től.

Elmondhatjuk, hogy az elmúlt évek során közösségünknek olyan vezetője volt Tibor atya személyében, aki lelki atyánk, s egyben barátunk volt, aki emberközpontúságával, emberszeretetével és közvetlenségével bárkit meg tudott nyerni minden nehézség ellenére is, aki szükséges esetben a kétkezi munkát sem elutasítva, fáradságot nem ismerve tevékenykedett hívei és plébániája javára, s aki bármikor meghallotta a „fuldokló kiáltását” és amiben tudott segített… János írja: ,,Én vagyok a jó Pásztor - mondja az Úr -, ismerem juhaimat és juhaim ismernek engem…” Jn 10,14. Tibor atya számunkra ezt a jó pásztort személyesítette meg.

Községeink lakói közül sokan az elmúlt hét év során lettek rendszeres templomba járók, kerültek közelebb vallásukhoz, íratták be gyereküket hittanra, jártak felnőtt fejjel hétvégi biblia-órákra, segédkeztek a templom, a paplak, vagy egyéb ad hoc munkáknál. Felélesztetésre került a már régóta nem létező és működő egyházközségi képviselőtestület is. Tibor atya valamennyiünk örömére olyan, eddig megoldatlan feladatokat is sikerrel zárt, mint például a sok milliós Némethy-Vaska gyűjtemény sorsának lerendezése, amely a novai egyházközösséget fogja gazdagítani. Felújításra került a plébánia belseje, új garázs épült, a pincéből a fiatalok, csoportok részére kialakításra került egy összkomfortos lakrész, mely szintén itt marad nekünk. Közben a terület többi közössége is gyarapodott: Mikekarácsonyfa szőnyeget, új stációs képsorozatot kapott, Szentkozmadombján az önkormányzat jóvoltából kultúrált misézőhely került kialakításra a kultúrházban, Szilvágy és Zalatárnok templombelsője is szépült, felújításra került a zalatárnoki hegyi kápolna…

Csak megköszönni tudjuk tehát Tibor atyának az elmúlt 7 évet, az itt hagyott értékek kézzel fogható, de talán még jobban a lélekben tartható hozadékát. Ugyanakkor imádkozunk érte, hogy Tibor atya helyt tudjon állni új plébániáján is, s hogy az ottani hívek is elfogadják és megelégedettségükre tudja végezni munkáját…

Az elmúlt két hétben sorban jöttek a búcsúzások: Hernyék, Szentkozmadombja, Zebecke, Mikekarácsonyfa, majd 25-én Szilvágy, Nova és Zalatárnok lakói vettek könnyes búcsút lelkipásztoruktól. De nem szabad itt elfeledkeznünk a novai búcsúzó szentmisén megjelent lenti, zalaegerszegi, barlahidai, és petrikeresztúri hívekről sem… E szentmisében köszönt el énekével a novai Göcsej Szíve Népdalkör, majd a ministránsok versei következtek. Szalay Cecília Vaska Miklós bácsi, nyugalmazott iskolaigazgató ez alkalomra írt megható költeményét szavalta el. Ezután következett a sokak által ismert Honfoglalás c. film templomunk Johannus orgonájára áthangszerelt dala, melyet a gyönyörű hangú petrikeresztúri Németh Zsófia énekelt el oly módon, hogy még a legkeményebb férfiszívek is könnyfakadva beleremegtek:

”Kell még egy szó, mielőtt mennél,
Kell még egy ölelés, ami végig elkísér,
Az úton majd néha, gondolj reám,
Ez a föld a tiéd, ha elmész, visszavár…”

Itt következtek az egyházközségi képviselőtestület és a novai templomba járók nevében dr. Tószegi Sándor doktor úr köszönő szavai, végül községünk polgármestere vett búcsút az atyától.

Tibor atya köszönetet mondott mindenért, kérte a híveket az utódjaként érkező Tóth András atya fogadására és támogatására, majd novai plébánosként énekelve adta utolsó áldását a megjelentekre: „Áldjon meg titeket szent Atyaúristen…”. E búcsúszóra válaszul csendült fel a hívek ajkán orgonakísérettel a válasz: „Áldjon meg téged szent Atyaúristen…” A Jó Isten legyen veled, a misének vége, Ita missa est!

Nova, 2010. július 27.
Dr. Tószegi Sándor és Szili Ernő

Képösszeállításunk a Galériában
 

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.