A novai plébánia hivatalos honlapja

Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

 

Augusztus 13-án Nován tartott búcsúi szentmisét dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök. 

A Hefele Menyhért tervezte gyönyörű barokk templomban Mária életének eseményei elevenednek meg a freskókon. A főoltárképen, mely Stefan Dorffmaister alkotása, Mária mennybevétele látható. Mária példájára mi is mondjunk igent Krisztusra, mondjunk igent az életre, a házasságra, a gyermekáldásra, Isten szeretet tervére mondta szentbeszédében dr. Székely János.

 

Püspök atya szentbeszéde megtekinthető egyházmegyénk honlapján.

A szentmisét élőben közvetítette a BONUM TV, mely oldalán a felvétel szintén megtekinthető.

 

Forrás és képek: www.martinus.hu

 

 

A keresztény kultúrkörhöz tartozó államokban mindenütt megemlékeznek erről az eseményről, így hazánkban is. Nován a szentmise előtt barkát szentelt Kiss György atya, a helyi plébánia kormányzója, majd a Göcsej Szíve Dalkör előadásában passiót hallgathattak meg a jelenlévők.

- Virágvasárnapon emlékezünk meg Krisztus urunk jeruzsálemi bevonulásáról - ismertette Kiss György atya. - Jézus ezen a napon vonult be a városba, ahol a nép pálmaágakat lengetve fogadta. Krisztus egy szamár hátán ülve érkezik, ám az emberek ujjongva, királyként ünneplik. Jézus azonban tudja, hogy ez az ünneplés átmeneti, tisztában van azzal, hogy kezdődik szenvedésének a története, amely szörnyű kereszthalállal, majd az azt követő csodás feltámadással ér véget.

A virágvasárnapi szentmisén a papok pirosba öltöznek, ezzel is jelzik a szenvedéstörténet kezdetét. A feszületeken látható Krisztust lepellel takarják le, amit Jézus elítélésének, megkínzásának és halálának napján, nagypénteken vesznek le.

- Templomunkban a nagyhéten két alkalommal is passiót mutatunk be, köszönhetően a Göcsej Szíve Dalkörnek, hiszen ezt a nemes küldetést, ezt a szép feladatot ők vállalták magukra - folytatta a plébánia kormányzója, majd hozzátette, a passió szintén Krisztus urunk szenvedéstörténetét meséli el dalban és énekben. Erre utal maga a kifejezés is, a latin „passio” szó szenvedést jelent.

A nagyhét részeként csütörtökön tartják az utolsó vacsora emlékmiséjét, pénteken pedig általában keresztúttal kezdődnek a szertartások, s ezen a napon nincs szentmise.

 

A képen:

Bevonulás a novai templomba. Elöl a ministránsok, Horváth Natália és Gara Viola, mögöttük Kiss György atya, a helyi plébánia kormányzója, valamint a harmadik ministráns, Horváth Marcell Fotó: Gyuricza Ferenc

 

Gy.F., ZAOL.hu

 

A hírhedtté vált Oswiecimtől (Auschwitztól) mintegy 18 kilométernyire délre fekszik Kety (Kenty) kis városa. Ennek közelében egy kicsiny faluban, amelyet Malecnak vagy Martának hívnak, született János 1390-ben. Születése után szülei hamarosan beköltöztek Ketybe, ahol atyja polgármester lett. János 1413-ban iratkozott be a Krakkói Egyetem szabad művészetek fakultására. Ekkor már 23 éves volt, azaz jóval idősebb, mint azok a 14--15 éves gyermekek, akikkel együtt kezdte a tanulást. 1418-ban magiszter artium lett, azaz letette az első egyetemi évek vizsgáit, és elhatározta, hogy továbbtanul a filozófiai fakultáson. Valószínűnek látszik azonban, hogy a filozófiai tanulmányokat megélhetési gondok miatt nem tudta befejezni, s szorult helyzetében tudományos művek kéziratainak másolásával kezdett foglalkozni.

Bővebben...

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.