A novai plébánia hivatalos honlapja

Ma 2024. április 18., csütörtök, Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.

A település Göcsej szívében, a Lenti kistérségben, Lenti és Zalaegerszeg között, pompás környezetben helyezkedik el. Lakóinak száma 224 fő (2008. január 1. adat szerint), ennek 90,8%-a katolikus, 3,8%-a református. Területe 24,27 km2 (é.sz. 46o44’.4.16”, k.h. 16o37’22.94”). Körjegyzőség központja Zalabaksa.

Szilvágy község határában található a Patkó, a félkörives lejtő, melynek sajátos alakja adta a nevét. Légifelvételen szemlélve voltak, akik becsapódási kráternek gondolták. A Patkón szőlőt termesztenek. Híresen gazdag gombatermő vidék, mely nemcsak a környékbelieknek kedvenc gombászóhelye, hanem országos gombásztábornak is otthont ad. Szilvágyról indul és a közeli szőlődomb, a környező erdők természeti kincseit, valamint épített örökségét mutatja be a sokak által ismert Vargánya Tanösvény.

Nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben Szent Márton tiszteletére épült templom állott. "Ozyagh"-nak hívták, ekkor a Bánffyak tulajdona, majd a Nádasdyak kezére kerül. Az 1389-es oklevelekben Alsó-és Felsőszilvágy néven szerepel. Aszivágy néven is említették, amely kiszáradt patakmederre is utalhat, de a szilva népies elnevezését is bele lehet érteni. 1421-ben a plébánosa János. A török harcok idején annyira elpusztult a falu, hogy 1617-ben adómentességet élvezett emiatt. 1703-ban 20 család lakta. 1773-ban már Szilvágynak említik. 1778-ban még állt a Szent Adorján tiszteletére szentelt, de már akkor is romos katolikus temploma. Az 1811. évi összeírás már erről sem tesz említést. Ekkor lett Nova fíliája (leányegyháza).

A szentmisék iskolákban, szabadtéren, pajtában, majd a kultúrházban voltak. De a Szilvágyiak a mostoha körülmények között is megőrizték hitüket. 1993-ban döntött a falu, hogy templomot épít. Az önkormányzat Simon Ferenc polgármesterrel az élen, Bécs Jenő és Németh Dezső képviselőkkel magáévá tette a templomépítés ügyét, melyet az egyházmegye részéről Molnár János novai esperes-plébános felügyelt. 1993. június 16-án történt az első kapavágás. 1994. április 30-ra az épület elkészült. Ideiglenes oltár és ülőhelyek kerültek a templomba. 1994. március 8-án volt az első szentmise. A nyár folyamán elkészült a belső berendezés.

Így érkezett el a templomszentelés napja: Dr. Konkoly István megyéspüspök ünneplő hívek sokaságától körülvéve 1994. augusztus 7-én fölszentelte Szilvágy új templomát a Szent Jobb tiszteletére.

Búcsúnapja: május utolsó és október utolsó vasárnapja.
Szentségimádási napja: március 16.
Szentmisék rendje: két hetente vasárnap délután 14.00 órakor.


 

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.